Aqua Dog

Herstellen na een operatie of chronische pijn verlichten

Herstellen na een operatie
of chronische pijn verlichten

Revalideert uw hond van een operatie of heeft uw trouwe viervoeter last van artrose? Of wil u gewoonweg met uw hond sporten om er een actievere levensstijl op na te houden? Overweeg dan om hydrotherapie te proberen. Die vorm van fysieke activiteit kan allerhande aandoeningen verlichten. De behandeling wordt uitgevoerd op een loopband die in een waterbassin staat, zodat uw hond zijn gewrichten minder zwaar belast.

Voordelen van aquatraining

Als uw hond met fysieke ongemakken kampt en u hem graag een duwtje in de rug wil geven, weet ik daar wel raad mee. Regelmatig een sessie inplannen zal onder andere:

Ernstige blessures of orthopedische problemen (bv. kruisbandproblemen of heupdysplasie) kunnen niet altijd permanent opgelost worden. U zal echter merken dat uw hond aanzienlijk minder zal manken en de dag energieker zal doorkomen.

aqua training deborah honden
AQUA

Hoe werkt hydrotherapie?

Het water waarin uw hond zich beweegt, is een essentiële factor om succes te behalen. Een warme watertemperatuur stimuleert namelijk de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer in het lichaam. Daarnaast helpt het om de spieren ontspannen te doen bewegen. Doorgaans breng ik het water op kamertemperatuur of slechts iets hoger, zodat (vooral grotere) honden niet oververhit raken.

De waterdiepte, die ik op de schofthoogte van uw hond afstem, bepaalt de mate waarin de hond zich gewichtloos kan bewegen. Voldoende water betekent dat de druk afneemt en de poten bij elke stap zachter landen. De gewrichten worden ontlast en door de kracht van het water zullen de spieren extra uitgedaagd worden.

Stap voor stap wennen aan de loopband

Ik start de aquatraining steevast door even met uw hond op de loopband op te warmen, zonder dat er al water in de bak zit. Zo schrikt het dier niet meteen bij het begin van de behandeling. Hoeveel sessies er noodzakelijk zijn, verschilt per hond en hangt van de klachten en onderliggende problematiek af.

Verloop van een behandelingstraject

Een sessie duurt gemiddeld een halfuur à drie kwartier. De behandeling is te combineren met massagetechnieken of andere therapievormen, afhankelijk van waar uw hond de meeste baat bij heeft.

Anders dan bij vrij zwemmen in open water of een zwembad, wordt de beweging gemeten en het tempo door de aquatrainer bepaald. Zo kan ik uw hond te allen tijde bijsturen en krijgt u een duidelijk zicht op de vooruitgang die uw viervoeter boekt.

In sommige gevallen wordt hydrotherapie (deels) terugbetaald. Als u verzekerd bent, vraag dan bij uw verzekeraar na welke kosten gedekt worden. Aarzel niet om mij te contacteren voor meer informatie over de kostprijs van het behandeltraject en laat vooral weten wat ik voor uw hond kan betekenen.

Interesse in aquatraining?

Maak vandaag nog een afspraak!